Search

Wednesday, September 25, 2013

Sautēti spināti, svaigi un ar sviestu

Pirmo reizi mūžā taisu sautētus spinātus, divu iemeslu pēc. Viens, man ir doma par vienu konkrētu laša lazanju, un tur, manuprāt, vajag sautētus spinātus. Otrs, man ir ilūzija, ka katra kārtīga zviedru saimniece prot taisīt sautētus spinātus, un tagad arī es zināšu, kā tas notiek.
Savā vecajā labajā pavārgrāmatā ("Vår Kokbok", Rabén & Sjögren, 1991) atradu vairāku veidu sautēšanu; pirmo mēģināju variantu ar sviestu.
Sastāvdaļas:
200 g svaigu spinātu
0,8 dl ūdens (1dl = 100ml)
maza šķipsniņa sāls (0,8 garšvielu karotes)
6 gr. sviesta (šķēlīte apmēram kā divi parasta izmēra plāksteri)
drusciņ sāls un baltie pipari

Darba secība:
Lielā bļodā, aukstā ūdenī izpeldina spinātus. Noskalo sietā.
Uzvāra to mazo ūdens daudzumiņu (nepilnu decilitru) kopā ar sāli. Tad liek iekšā spinātus un vāra minūtes 5, ik pa laikam apmaisot. Es vārīju uz diezgan lielas uguns.
Tad visu katla saturu lej sietā, ļauj spinātiem notecēt. Liek spinātus atpakaļ katlā, uguni vidējāku, un liek klāt sviestu. Pāris minūtes ļauj visam savārīties.
Pēc garšas pieliek drusciņ sāli un piparus.

Notes:
Visas kvantitātes ir pareizas - pirmo reizi taisot likās pēc proporcijām jocīgi, bet viss pareizi. Vārot katlā notiek brīnums, jo no milzīga daudzuma svaigu spinātu mēs iegūstam kādu 1,5 dl sautētu spinātu.
Garšo ļoti labi, gaļīgi. Kad pieliek sviestu, smaržo pēc skābenēm. Uzmanīgi ar sāli, viegli pārsālīt.
Ko tagad ar šiem sautētajiem spinātiem iesākt? Domāju, ka vienkārši likšu klāt pirmajam ēdienam, kas liksies saderīgs. Jau uzliku uz siermaizes (virs siera, zem tītara šķiņķa), ļoti labi. Droši vien arī omletē labi iederētos, vai zupā.
Vēl par baltajiem pipariem: Zviedrijā viņus ļoti lieto, man arī mājās bija, bet domāju, ka ļoti labi būs arī ar parastajiem melnajiem pipariem.
Plusi: īstenībā ļoti vienkārši
Mīnusi: lazanjai, droši vien, vajadzētu vismaz 2x vairāk spinātu, jo sautējot ļoti krītas spinātu apjoms. Tas nav mīnuss, tas ir secinājums.
Vai receptei tiks dota otra iespēja: Noteikti.

Paldies, ka ieskatījies Pieliekamajā!

2 comments:

  1. Tu kļuvi par īstu zviedru saimnieci, apsveicu!
    Kā domā, vai tās 7 minūtes kopskaitā nav par daudz?

    PS Interesanti, šodien veikalā skatījos uz baltajiem pipariem, jo rīt taisīšu humusu, kuram vajag- bet visa jau tā bija par daudz, nenopirku, atliku uz rītdienu:)

    ReplyDelete
  2. :) Paldies!
    Garšas ziņā 7 min bija labi, bet nu protams to es daudz par dārzeņiem domāju, ka iespējams mēs to visu labo no tiem "izcepam laukā". Bet man liekas, labāk apēst sautētus spinātus ar mazāk vitamīniem, nekā vispār neapēst.
    Baltie pipari, jā, nevar saprast vai vajag vai īsti nevajag :).

    ReplyDelete