Search

Wednesday, September 4, 2013

Kārums no draugu dobes - ražas laika bietes

Mana sirds pielīst laimes pilna, saņemot maisiņu ar tikko no dobes izrautām bietēm. Ar visu zemīti, sveiciens no draudzenes. Uz dažām minūtēm nolieku malā grāmatu - bietes pagatavot ir pavisam vienkārši.
Principu skatījos vecajā labajā pavārgrāmatā "Vår kokbok" (Rabén & Sjögren, no 1991.gada izdevuma). Pirms ķeramies pie receptes, reku šīs bietes ap Jāņiem:
Un šeit - bietes no zemnieku saimniecības augusta sākumā. Tās krāsas! Kas vēl mūsu ziemeļu dabā ir tik piesātināts un bagātīgs!

Sastāvdaļas:
bietes

Darba secība:
Nomazgā bietes, uzmanot, lai nesaskrāpē mizu. Saknes astīti negriež nost, tikai kātu aukšdaļas.
Liek bietes katlā, uzlej aukstu ūdeni tikai tik, lai nosegtu bietes. Uzliek vāku un uzvāra.  Tālāk vāra sākot no 15-20 minūtēm (jaunām, mazām bietītēm) līdz pat 45 min - stundai (vecākām bietēm). Tās, kuras pirmajā bildē, vārīju aptuveni pus stundu.
Iedur ar nazi lielākajā bietē, ja nazis samērā viegli slīd ārā, gatavs.
Nokāš karsto ūdeni. Ielej katlā aukstu ūdeni un mirklīti patur. Tad bietēm ļoti ātri un labi varēs noņemt mizu. Apgriež bietes aukšdaļu un saknītes daļu, lai būtu skaisti, un gatavs.
Notes:
Ēd kā rudens delikatesi tāpat, vai ar biezpienu vai kopā ar to, ko pats grib. Atdzisušas bietes var likt salātos, piemēram ar fetas sieru (tikai neiesaku kombināciju bietes - tomāti).
Paldies draugiem par superīgāko sveicienu!

Paldies, ka ieskatījies Pieliekamajā!

No comments:

Post a Comment