Search

Friday, November 14, 2014

Vistas čili pret iesnām / White Chicken Chili

Ja izdodas noķert to mirkli pirms iesnas tā riktīgi sākušās un atņēmušas visu spēku, tad šis "ugunsrijēju mikslis" būs sildoša, sātīga, un ļoti garšīga maltīte, un man no tās paliek labāk. Vajag gatavu, grillētu vistu no veikala. Recepte no bloga Brown Eyed Baker, šeit.
Par balto čili (white chili) pirmo reizi lasiiju shogad, ziemas beigaas/pavasara saakumaa, izrādās, tas ir čili bez tomātiem. Loti, loti garshiigi.

Sastāvdaļas:
1 grillēta vista
2 vidēji sīpoli
2-3 halapeņjo (jalapeño) pipari
2 paprikas, būs skaisti, ja būs viena dzeltena, viena sarkana
2 garie sarkanie pipari
2 ēd.kar. olīveļļas
nepilna ēd.kar. malta kumīna (! ļoti svarīgi, tās nav ķimenes. Malts kumīns, ir, piemēram, Santa Maria sortimentā)
nepilna tējkar. paprikas pulvera
0,5 tējkar. kajēnas piparu
1 tējkar. sāls
6 daiviņas ķiploka, sasmalcinātas vai izspiestas ar spiedi
2 ēd.kar. miltu
1 litrs vistas buljona (jeb ūdens un buljona kubiciņi)
3 konservbundžas cannellini pupiņu
1 laims
1,5 dl saldā krējuma
gatavā čili vēl var likt:
sarīvētu sieru
pētersīļus
krējumu
un klaat eest tortija chipshus (nachos vai doritos)

Darba secība:
Ja ir kāds palīgs, lūdz palīgam, lai nolasa no grillētās vistas visu gaļiņu. Vai arī to dara pats. Būs smuki, ja gaļu plēsīs mazākos gabaliņos, bet var arī sagriezt ar nazi.
Nomizo un sīki sagriež sīpolus un visus piparus un paprikas.
Lielā katlā uz vidējas uguns uzsilda olīveļļu. Kad silts, liek klāt sīpolus, piparus un paprikas, kumīnu, paprikas pulveri, kajēnas piparus un sāli, un sautē minūtes 7.
Tad iemaisa izspiestus ķiplokus un pasautē vēl pus minūti.
Iemaisa miltus, tā, lai miltus vairs nevar redzēt, un sautē apmēram minūti.
Pielej klāt vistas buljonu.
Ņem 1 bundžu pupiņu, nokāš un noskalo, pupiņas ieliek katlā un ar kartupeļu stampu sastampā, lai dotu čili tumīgāku konsistenci.
Tad liek klāt atlikušās pupiņas (nokāstas, noskalotas) un saplucināto vistas gaļu.
Pārgriež uz pusēm laimu, katlā pieliek pus laima sulu. Otru pusi sagriezh daivinjaas un noliek malaa.
Uzvāra līdz burbulim, tad nogriež mazu uguni un vāra 20 minūtes.
Iemaisa saldo krējumu un silda vēl 5 minūtes.
Katrs savaa shkiivii liek laima skeeli, un ja grib, sieru, petersiilus, kreejumu, un ed kopaa ar doritos chipshiem.

Notes:
Garšīgākais ēdiens, ko pēdējā laikā esmu ēdusi - tik piesātinātas garšas. Silti iesaku. Visas ekstras (siers un chipshi) galiigi nav vajadzigas, tapat ir loti garshiigi.

Vel viena recepte pret iesnaam sheit:
Kiploku kremzupa

Paldies, ka ieskatījies Pieliekamajā!

2 comments:

  1. Man tik ļoti gribas šo zupu, bet visas tās sastāvdaļas un darbības. .. Baidos, ka nesadūšošos... Varbūt vienkāršāk aizbraukt uz Zviedriju? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D ja! Isteniba loti vienkarshi-sasautee piparus, pieliek buljonu, pupinas, garshvielas, vistu, laimu, beigas saldo krejumu&gatavs!:)

      Delete