Sastāvdaļas:
350 gr. tumšas šokolādes
115 gr. sviesta
1 dl Guinness draught alus
10 olas; vajadzēs baltumus un dzeltenumus atsevišķi
1 dl (1 dl = 100 ml) cukura
putukrējums servēšanai
Darba secība:
Karstā ūdens peldē (bain marie) izkausē šokolādi un sviestu; pielej klāt Ginesu.
Sadala olas, lai vienā bļodā baltumi, otrā - dzeltenumi. Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru, lai ir viegla un kupla masa. Klāt piemaisa šokolādes maisījumu.
Sakuļ olu baltumus stīvās putās - tā, lai ar karoti pavelkot uz augšu izveidotos virsotnītes.
Tad uzmanīgi olu baltumu putas iecilā šokolādes maisījumā, tā, lai izveidojas vienmērīga masa.
Liek putas deserta traukos un tad ledusskapī.
Kad putas sastingušas, gatavs. Iesaku pasniegt kopā ar putukrējumu, kas saputots bez cukura.
Notes:
Ļoti noslēpumaina, vidēji boozy garša. Bagātīgs deserts, ir ko izgaršot, tāpēc pietiek ar drusciņ, un tāpēc salīdzinoši maza nopūlēšanās, lai sataisītu desertu lielākam cilvēku skaitam. Droši var taisīt dienu iepriekš.
No šī daudzuma sanāk ļoti daudz putu; receptē rakstīts, ka sanāks 6 porcijas, bet tad porcijas laikam ir domātas lielas alus glāzes, noteikti pietiek ar mazāk.
Man sanāca aizķeršanās ar olu baltumiem. Saputoju kārtīgi, bet vienalga zem putām veidojās tāds caurspīdīgs slānītis, laikam nesaputotais olu baltums. Samaisot kopā ar šokolādes daļu, olu baltumi daļēji sarāvās mazos baltos krikucīšos, bildēs var redzēt. Man tas nepatika, bet mīļotie ciemiņi apēda visu (bija tumšs un mēs skatījāmies Eirovīziju, jau balsošanu - kuram bija laiks pētīt desertu).
Plusi: Salīdzinoši viegli, ja vajag desertu lielākam cilvēku skaitam.
Mīnusi: Kaut kas nebija labi ar olas baltumu.
Vai receptei tiks dota otra iespēja? Guinness un šokolādes putām - jā, bet skatīšos, ko var receptē pamainīt, lai viss būtu kārtībā ar olu baltumiem.
Izskatās forši! :) Es būtu ļoti priecīga, ja man kāds kaut ko tādu uztaisītu. Pašai slinkums nedaudz, jo izskatās sarežģīti. :)
ReplyDeleteMarta
Labi, tad es Tev uztaisīšu! :) Jo tiešām nav sarežģīti. Izkausē, saputo un viss!
DeleteNow that's a dessert for Jesse. Way cool!
ReplyDeleteI found the directions in English here:
Deletehttp://www.guinness-storehouse.com/en/Cooking_Chocolate_Mousse.aspx
Next time I would halve the ingredients as 10 eggs etc makes a LOT of chocolate mousse. There was dessert to be found in the fridge for at least 2 days after the original dinner :).
Oh yeah, 10 eggs is ALOT. Next time Jesse has Guinness in the house I'll halve it, hehe
Delete