Search

Thursday, January 11, 2018

Laša - safrāna zupa

Šo zupu var taisīt gan ar lasi, gan mencu, abi varianti ir ļoti garšīgi. Oriģinālrecepte (zviedriski) šeit. Es izmantoju saldētas zivju filejas, kuras iepriekš atkausēju.
Sastāvdaļas:
apm. 500 gr zivs filejas, piem., lasis vai menca
1 sīpols
1 - 2 burkāni (apm. 200 gr)
4 kartupeļi (apm. 400 gr)
2 ēd.kar. olīveļļas
3 ēd.kar. koncentrēta zivju buljona (var izlaist, ja nav mājās)
1 litrs ūdens
2 dl vienkārša krējuma (1dl = 100ml) vai burciņa safrāna-tomātu krējuma
1 paciņa safrāna (0,5 gr)
sāls, pipari
1 kārbiņa ķirštomātu (250 gr)
dilles, ja ir vēlēšanās (var izlaist)

Darba secība:
Noliek atkausēties zivs filejas, piemēram, ieliek filejas ar visu plastmasas iepakojumu bļodā vai katlā ar aukstu ūdeni un noliek istabas temperatūrā uz aptuveni stundu.

Nomizo un sīki sagriež sīpolu. Nomizo burkānus un kartupeļus, un sarīvē uz rupjās rīves.

Ņem zupas katlu, uzsilda tajā olīveļļu, un pāris minūtes uzmanīgi apcep sīpolu, burkānus un kartupeļus. (Man vienmēr drusku piedeg, tāpec varbūt likt vairāk eļļas).

Pieliek zivs buljonu un ūdeni, uzliek katlam vāku, un vāra uz mazas uguns 10 min.

Pieliek krējumu un safrānu, ļauj, lai viss pavārās pāris minūtes. Pieliek sāli un piparus pēc garšas.
Pārgriež tomātiņus uz pusēm un liek zupā.

Zivs fileju sagriež kubiciņos un liek katlā. Uzmanīgi vāra minūtes 5-6.
Gatavs!

Ja ir, gatavajai zupai pieliek klāt sasmalcinātas dilles.

Piezīmes:
Oriģinālreceptē norādīts īpašs safrāna-tomātu krējums, bet ja to nevar dabūt, mierīgi var likt parasto krējumu un safrānu no paciņas. Un ja dabū safrāna-tomātu krējumu, vienalga iesaku likt safrāna paciņu arī, būs kolosāla garša.


Paldies, ka ieskatījies Pieliekamajā!

No comments:

Post a Comment