Search

Wednesday, June 12, 2013

Rabarberu-vaniļas krēma pīrāgs

Ieraudzīju šīs skaistās bildes, turpat arī recepte. Šeit rakstīšu savu variantu.
Šis pīrāgs izvērtās par darbietilpīgu pasākumu; piezīmes un secinājumi zemāk.
Sastāvdaļas:
Pīrāga pamatam:  ja pašam ir kāds labs un pārbaudīts salda pīrāga pamata variants, iesaku izmantot to.
160 gr sviesta, istabas temperatūras
40 gr samaltas mandeles
3,5 dl (1 dl = 100 ml) milti
2 dl + 2 ēd.kar. pūdercukura
1 šķipsna sāls
1 tējk. vaniļas cukura
2 olu dzeltenumi
 
kāda krūze kaltētu zirņu vai pupiņu pīrāga pamata cepšanai
 
3 rabarberu kāti
4 ēd.kar. cukura
 
Krēmam:
3 olas
3 dl + 3/4 dl piena
nepilns dl cukura
3 ēd.kar. kukurūzas cietes
1 tējk. vaniļas cukura
 
Sīrupam:
drusciņ cukura
drusciņ citrona sulas
 
drusku pistāciju riekstu dekorēšanai, ja ir vēlēšanās
 
Darba secība:
Noliek sviestu istabas temperatūrā.
Samaļ mandeles (es malu ar visu mizu).
Bļodā sajauc miltus, pūdercukuru, sāli, maltās mandeles un vaniļas cukuru. Maisījumam pieliek sviestu, drusciņ saberž ar miltu maisījumu, tad pievieno olu dzeltenumus un ātri sastrādā mīklā.
Ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 30 min.
Tad mīklu iemīca cepamajā formā, pamatu sabaksta ar dakšu, uzliek pārtikas plēvi un atkal ledusskapī uz 30 min.
 
Uzsilda cepeškrāsni uz 180 C.
Pīrāga pamatu pilda ar kaltētiem zirņiem vai pupiņām (lai būtu slogs) un cep apmēram 20 min.
 
Rabarberu kātus sagriež paplānās šķēlītēs un sajauc ar cukuru. Atstāj marinēties minūtes 15.
 
Krēmam: bļodā sajauc olas, pienu, cukuru, cieti un vaniļas cukuru. Liek katliņā un uzmanīgi vāra (aši uzvāra un tad samazina temperatūru), visu laiku maisot, līdz krēms sabiezē. Kad gatavs, noņem no uguns padzist.
 
Uzsilda cepeškrāsni uz 200 C.
Pīrāga pamatā (no kura izņemts slogs - pupiņas vai zirņi) pilda vaniļas krēmu, un tad virsū kārto rabarberus. Liek cepties uz 20 min.
 
Katliņā ielej drusciņ ūdens, pieliek cukuru un drusciņ citrona sulas - visu apmēram tik daudz, lai sanāk kādas pāris ēdamkarotes sīrupa.
Kad pīrāgs gatavs, rabarberiem ar otiņu uzpindzelē sīrupu; es liku kādas trīs reizes. Tas paspilgtinot rabarberu krāsu.
Ja grib, dekorē ar nedaudz sasmalcinātiem pistāciju riekstiem.
Notes:
Pamats - ļoti daudz mīklas, varbūt varētu uz pusi mazāk. Es cepu bez sloga, un viss pamats saslīdēja kopā vienā plācenī. Zemāk bildē var redzēt, ka sanāca bieza (un cieta) pamata kārta.
Es mēģināju atlasīt sarkanākos rabarberu kātus, bet arī ne tik sarkanie gabaliņi cepšanas laikā kļuva sarkanāki.
Pistāciju rieksti izskatās ļoti skaisti, bet garšas ziņā iederējās tikai trešajā dienā, kad bija kļuvuši mitrāki zem pārtikas plēves.
Secinājumi: ļoti darbietilpīgs process, kura rezultātā sanāca vaniļas krēma pīrāgs ar rabarberu dekorāciju. Rabarberu pīrāgs ir vasara - gribas vairāk rabarberu, daudz, daudz ātrāk, vieglāk, un ar krējumu.
Bet toties skaistumā ar šo pīrāgu var sacensties reti kurais.
Plusi: Ļoti skaists pīrāgs, acīm prieks.
Mīnusi: Ļoti liela padarīšana un maz rabarberu garšas. Pārāk daudz cukura.
Vai receptei tiks dota otra iespēja? Šim variantam nē.

2 comments:

  1. That looks so interesting. I think I want to try that sometime, hm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'd say if you have a good rhubarb pie recipe already just go with that, and use the "rhubarb pieces in circles" decorating idea. I want to try this with a much simpler (and faster!) rhubarb pie recipe. Hm:).

      Delete