Search

Wednesday, January 22, 2014

Ašā dzērveņu zapte

Ātri un vienkārši, pašam liels prieks.
Man uz Ziemassvētkiem Rūķis atnesa kastīti ar Ušuru dzērvenēm, audzētām Gulbenes novadā. Gribēju tādu riktīgu ziemeļnieku ievārījumu, ko likt klāt pankūkām - vienkāršu, ar saules un zemes spēku. Sanāca tik ļoti garšīgs un svaigs. Receptes princips no Dan Sukker ekoloģiskā ievārījumu cukura paciņas.
Sastāvdaļas:
svaigas dzērvenes (man bija nepilni 500gr)
ievārījumu cukurs (ar pektīnu)

Darba secība:
Noskalo ogas remdenā ūdenī. Uzliek priekšautu.
Lielā katlā ar verdošu ūdeni ieliek pāris tīras, tukšas stikla burciņas un to vākus.
Uz liela dēļa pa saujai kapā dzērvenes - lielās ogas vismaz divreiz uz pusēm.
Liek ogas katlā ar biezu dibenu un vāra, visu laiku maisot, uz diezgan augstas uguns kādas 3, 4 minūtes. Man bija lielas, stingras ogas, tāpēc pielēju klāt kādu pusotru decilitru auksta ūdens. Ar kartupeļu stampu ogas vēl paberzt.
Tad ber klāt ievārījumu cukuru, tikai drusciņ, cik pats vēlas, un ik pa laikam nogaršo. Ļoti uzmanīgi, karsts!
Kad liekas pietiekoši salds, ņem nost no uguns un nosmeļ putas.
Tad ļoti uzmanīgi pilda tīrajās, karstajās burkās, līdz pašai augšai, un aizskrūvē vāku.
Atdzesē un pēc tam uzglabā ledusskapī.
Notes:
Karstu ievārījumu pildot burkās, mazu burciņu labi var saturēt ar mitru, kārtīgi izgrieztu trauku lupatiņu.
Man ļoti patīk ik pa laikam uzvārīt kādu mazu burciņu ievārījuma, un patīk, ka var darīt, kā pašam gribas, nav jāmēra vai jāsver, vienkārši, "uz aci" (uz garšu). Sajūta - miljons.

Par šo ierakstu nav saņemta atlīdzība. Mīļš sveiciens Gulbenes pusei!

Paldies, ka ieskatījies Pieliekamajā!

2 comments:

  1. Tik skaisti aprakstīts un tik skaistas fotogrāfijas, ka uzreiz paliek silti tiešā un pārnestā nozīmē. Man vienmēr licies noslēpumaini skaists jau pats vārds Ušurs - ezers un viss, kas ap to. Un nu izrādās, ka Ušura (Ušuru?) dzērvenes priecīgi dzīvojas pa Zviedriju.

    ReplyDelete
  2. Looks so SO yummy! Now I want pancakes... hm

    ReplyDelete