Search

Monday, July 21, 2014

Citronu bruģis / Brazīliešu cepumu torte bez cepšanas

Patiesībā šis "bruģis" ir ar laima augļu sulu, bet "citronu" bruģis izklausās saprotamāk. Portugāļu valodā - "Pavê De Limão". Superīgajā blogā "Yes and Yes" redzēju šo recepti, un nolēmu uzreiz izmēģināt. Some notes in English below, in the "notes" section.
Sastāvdaļas:
3 laimi
1 bundža kondensētā piena ar cukuru (apm. 400gr)
3 dl (1dl = 100 ml) saldā krējuma (es liku ar 40 % tauku saturu)
1 cup (2,5dl) piena
cepumi, no 500 - 750gr - cik saliks, tik būs labi
pus kilograms zemeņu, ja ir vēlēšanās

Darba secība:
Ar kartupeļu mizojamo nomizo laimiem miziņu, lai būtu rotāšanai.
Lielā bļodā izspiež laimu sulu.
Liek klāt kondensēto pienu un saldo krējumu. Kuļ, līdz masa paliek biezāka. (Es kūlu gan ar roku, gan arī drusku ar savu mazo mikserīti, kas gandrīz vairs neko nevar pavilkt.)
Pa rokai noliek to formu, kurā taisīs torti.
Lēzenā šķīvī ielej pienu, iemērc cepumu, un liek uzreiz formā. Nevajag iemērkt vairākus cepmus uzreiz un atstāt, kā to mēģināju es, jo cepumi nulles laikā kļūst mīksti un salūzt. Ņem vērā, ka cepumi uzsūks vēl visu pildījuma mitrumu, tātad tikai apmērcēt pienā un uzreiz likt formā ir pietiekoši.
Var atlikt pāris cepumus rotāšanai.
Taisa cepumu "bruģa" kārtu, tad kondensētā piena pildījumu, (var, ja grib, šķēlēs sagrieztu zemeņu kārtu) tad atkal cepumus - tā, lai beidzamā kārta sanāk kondensētā piena pildījums.
Rotā ar laima mizas šķepelēm vai zemenēm; ja vēlas, uzdrupina virsū dažu cepumu drupatas.
Liek ledusskapī uz vismaz divām stundām. Gatavs!
Kad ieraudzīju blogā Yes and Yes šī saldā bildi, kaut kas mani ļoti uzrunāja. Varbūt tās bija it kā nevīžīgās, lielās, ašās laima mizas šķepeles, varbūt tās noskaņas bildes. Zemenes šim desertam vispār klāt nav domātas, bet man prasījās izmēģināt.
Notes:
It's worth making this lime-cookie cake just for the gorgeous smell of lime. The heatwave, my kitchen and the smell of limes, trying something new - making this dessert was one of my happiest moments this summer.
The recipe did not call for strawberries, but I felt like adding them. The cake tasted great, but the strawberries made the dish water in the fridge overnight. Despite this, the cake tasted great, fluffy and light, on day 2 and also on day 3, but presentation wise, it was a no - too squishy and soggy looking (but let me repeat that it tasted great).
Laima miza lai ir skaistumam, bet garšas ziņā gan man tā nepatika. Es izmēģināju mizu gan šādā, šķepelētā, veidā, gan arī sarīvējot uz smalkas rīves, bet neviens variants man negaršoja. Laima garša jau tāpat ļoti labi būs no laima sulas pildījumā. Tātad, nākamreiz es garnēšanai taisītu vēl lielākas laima mizas šķepeles, bet tikai skaistuma pēc (ēdot ņemtu nost).

Receptes plusi: Bija ļoti intersanti taisīt kaut ko jaunu, un tā laimu smarža! Tā ir vasara, tā ir jauka dzīve.
Mīnusi: lieks cukurs, pilnīgi nevajadzīgi.
Vai receptei tiks dota vēl viena iespēja: Iespējams, kādreiz jā.

Ja gribas kārtīgu Key lime pie, laima pīrāgu, recepte šeit. Vienu reizi es cepu kaut kad ziemā, un arī ļoti sagribējās virsū uzlikt zemenes.

Vēl bez cepšanas ir šis, slieku un dubļu deserts, recepte un bildes šeit.

Paldies, ka ieskatījes Pieliekamajā!

6 comments:

  1. The English translation on your Ingredients starts with "3 Happiness"
    What's the first ingredient? Because happiness sounds like a great thing to put into a dessert but I'm not so sure that's what you actually wrote :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awww :)))) "limes"! Three limes, zest for garnish and the juice for the cream filling. Here's the entire thing in engles :)
      http://www.yesandyes.org/2014/07/kitchen-globetrotter-brazil-pave-de.html

      Delete
    2. that makes more sense. I have a feeling I will always think of limes a bit differently now however, like a key-happiness pie and so forth :)

      Delete
    3. Key-happiness pie, yes! :) In Latvian: "laime" - "happiness".
      "Es esmu laimīga" = "I am happy" :)

      Delete
  2. Ieviņ, gribu sho!!! Saki- kādi cepumi? Un ko Tu domā par iespēju apiet laima klatbūtni (Ēriks neēd citronainas kūkas)?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ancīt, liec Selgu! Es izmēģināju ar divu veidu (bet vienā un tai pašā reizē): ar pilngraudu digestive (ko vienmēr lieku siera kūku pamatiem), un arī ar hmm, aizmirsu jau, kā sauca, tādiem vienkāršākiem, "parastiem" vaniļas cepumiem, abi veidi bija OK (man no zemeņu sulas sanāca tik mitrs vidus, ka tur lāga vairs nevarēja saprast, kas ir kas). Un tāpēc nav nevienas bildes šķērsgriezumā, jo nesmuki :)
      Varbūt vispār var likt Selgu divās kārtās (jo salīdzinoši plāni cepumi).
      Par citrusu, laims man ir šī deserta sāls (atslēgas sastāvdaļa), dod to milzu svaigumu, nevaru uzreiz iedomāties, ko citu varētu.
      Passionfruit, passiona auglis, arī dod baigo svežoku, bet nezinu, vai tagad ir sezonā un vai var dabūt.
      Ja izmēģini, ziņo, būs intersanti dzirdēt! :)

      Delete