Search

Thursday, February 27, 2014

Chicken Paneng - taizemiešu vistas mērce

Šī ir "ātrā recepte no paciņas", jo sarkanā karija garšvielu maisījumu es netaisu pati, bet ņemu no gatavas paciņas. Ideāli, ja tumšā ziemas vakarā gribas košas krāsas, smaržas un garšas, un siltumu no zemeslodes otras puses. Ja strādā tīrā virtuvē, tad tiešām ātri un viegli. Pamatrecepte ir no Maxiköket recepšu brošūras (nr.1, 2014), un no Santa Maria garšvielu paciņas.
Sastāvdaļas:
eļļa cepšanai
1 sarkana paprika
400 gr vistas filejas (=2 filejas)
1 paciņa garšvielu maisījuma Paneng Red curry
1 konservbundža kokosriekstu piena (400 ml)
70 gr cukurzirņu (apmēram liela sauja)
0,5 ēdamkarote kukurūzas cietes (var izlaist)


klāt olu nūdeles, makaroni, vai ko pats grib


Darba secība:
Sagriež gabaliņos papriku.
Sagriež gabaliņos vistas fileju un cep eļļā, kamēr vista izcepusies un zeltaini brūna. Tikmēr uzliek vārīties to, ko ēdīs klāt - olu nūdeles, makaronus vai ko citu.
Kad vista gatava, to pārkaisa ar garšvielu maisījumu, pieliek klāt kokosriekstu pienu (nekas, ja kokostriekstu piens ir kā biezs krējuma klumpucis, viss izkusīs).
Pieliek klāt papriku un cukurzirņus, un visam 3 minūtes ļauj pavārīties. Ja mērce liekas par šķidru, pieliek klāt pus ēdamkaroti kukurūzas cietes (izšķīdina drusciņ aukstā pienā vai ūdenī). Gatavs!
Notes:
Oriģinālreceptē bija vistas stilbiņu gaļa. Gribētos izmēģināt kādreiz tās visas garšvielas salikt pašam, bet tad tas pārvērstos par daudz ilgāku pasākumu.


Paldies, ka ieskatījies Pieliekamajā!

Friday, February 21, 2014

Zemes un slieku deserts, bez cepšanas

Dzimšanas dienas dāvana makšķerniekam. Par šo deserta ideju lasīju blogā Bown Eyed Baker, oriģinālrecepte šeit. Lūdzu nesatraukties, "melnzeme" ir cepumu drupačas, un "sliekas" ir saldumi. Šis ir saldais ēdiens bez cepšanas, tikai saliek kopā sastāvdaļas.
Sastāvdaļas:
225 gr svaigā siera (cream cheese), istabas temperatūras
60 gr sviesta, istabas temperatūras
2 paciņas (kopā 300 gr) šokolādes cepumu (es ņēmu "Oreos", jo tie ir ļoti tumši)
120 gr ātrā šokolādes pudiņa pulvera (no paciņas)
piens (cik daudz - skatīties instrukcijas uz pudiņa pakas)
nepilns decilitrs pūdercukura (1 dl = 100 ml)
2,5 dl putukrējuma (2,5 dl ir daudzums nesaputotam)
saldumu "tārpi" dekorēšanai
zemene dekorēšanai, ja vēlas


Darba secība:
Istabas temperatūrā noliek svaigo sieru un sviestu.
Ja izmanto "Oreos" cepumus, tad atdala cepumus no baltās pildījuma daļas (pildījumu var saglabāt un likt klāt deserta otrai daļai). Samaļ cepumus blenderī, lai būtu drupačas, ne pārāk smalki.
Bļodā sataisa šokolādes pudiņu pēc instrukcijas uz paciņas, piem., sakuļ pudiņa pulveri ar aukstu pienu un noliek uz 15 min. ledusskapī.
Sakuļ svaigo sieru un sviestu. Ja saldumam grib likt klāt "Oreos" pildījumu, iesaku šo pildījumu kārtīgi sakult vai sablenderēt atsevišķi, tad likt klāt svaigajam sieram un sviestam. Nogaršo, ja gribas saldāku, tad liek klāt aptuveni decilitru pūdercukura.
Sakuļ putukrējumu, bez cukura.
Tad "ieloka" (uzmanīgi iemaisa vai iecilā) svaigā siera maisījumu šokolādes pudiņā, tad uzmanīgi ieloka putukrējumu.
Tad pilda tai traukā, no kura pasniegs: pirmā kārta cepmu drupačas, tad pildījums, atkal drupačas. Lai virskārta būtu drupačas.
Liek ledusskapī uz vismaz 4 stundām, vislabāk uz nakti. Pirms pasniegšanas rotā ar "sliekām".
Šis deserts ledusskapī ideāli nostāvēja vismaz 3 dienas. Pasniegt aukstu!
Notes:
Garšo gandrīz vai kā šokolādes saldējums. Vai cepumu drupačas nedod sausu garšu? Nē! Pa nakti viss ļoti labi sasūcas, un drupačas pat prasās.
Veikalā neatradu "tārpus" (gummy worms), atradu "zemeņu spagetti", šīs "sliekas", kas bildēs. Manuprāt, vēl labāk. Pamēģināju "sliekas" ielikt arī vienā deserta starpkārtā, to neiesaku.
Es dāvināju šajā plastmasas traukā (nopirku jaunu), stila punktus dotu, ja kāds sataisītu stikla burkā un vākā izdurtu caurumus (lai "sliekām" ir ko elpot).
Palaidnīgā slieka ēd zemeni.


Receptes plusi: Ļoti jautrs pasākums pašam deserta taisītājam. Nav jācep.
Mīnusi: Kalorijām ļoti bagāts deserts.
Vai receptei tiks dota otra iespēja? Kādreiz varbūt jā, bet tad nedaudz vēl samazināšu cukura daudzumu. Varbūt varētu izlaist arī sviestu.


Paldies, ka ieskatījies Pieliekamajā!

Monday, February 17, 2014

Pirmie sniegpulkstenīši

Ārā šodien ir tik skaista pavasara saule, ir silti un priecīgi. Man jau bija tāda nojauta, ka saules staros sildās sniegpulkstenīši.
Jā, tiešām! Kur mežā, netālu no vienas saimniecības, pagājušogad pamanīju, tur šogad arī ir!
Pavasari-brīnumdari, esi sveicināts!

Paldies, ka ieskatījies Pieliekamajā!

Friday, February 14, 2014

Plānās pankūkas

Visgaršīgākās plānās pankūkas, protams, cep Mamma, bet ja jācep pašam, šī ir ļoti laba recepte (no pavārgrāmatas Vår kokbok, Rabén & Sjögren, 1991). Šīs pankūkas ir bez cukura - derēs gan saldiem, gan sāļiem pildījumiem. Ja gribas uzreiz saldas, pieliek mīklai cukuru.
Sastāvdaļas:
30-50gr sviesta
1 dl  pilngraudu (graham) miltu (var izlaist un tad par 1 dl vairāk balto miltu; 1 dl = 100 ml)
1,5 dl balto miltu
0,5 tējkar. sāls
6 dl piena
3 olas

cukurs, ja grib saldākas pankūkas

Darba secība:
Katliņā uz mazas uguns izkausē sviestu.
Lielā bļodā sajauc miltus un sāli. Pielej pusi piena un sakuļ vienmērīgā mīklā. Tad pielej atlikušo pienu. Pēc tam mīklā iekuļ olas.
Visbeidzot, mīklai pielej klāt izkausēto sviestu - tagad mums ir gatava pankūku mīkla, kuras izcepšanai nevajag eļļu!
Uzkarsē pannu, uzlej nepilnu decilitru mīklas (eļļu, tātad, uz pannas liet nevajag), un samazina uguni uz vidēju. Cep, līdz kamēr pankūkas virspuse sāk kļūt matēta. Tad ar cepšanas lāpstiņu pamēģina, vai ir viegli apgriezt uz otru pusi, ja viegli, tad griež otrādi un vēl drusciņ pacep. Gatavs!
Notes:
No šī mīklas daudzuma sanāk 10 pankūkas (ja ņem ar decilitra kausiņu).
Iesaku vienreiz izmēģināt šo oriģinālrecepti, variantu bez cukura. Pankūkas sanāk tādas foršas, "gaļīgas", un man pilnībā pietiek ar ievārījuma saldumu.

Ko darīt, ja mājās nav ievārījuma? Paskatīties, vai saldētavā ir kādas ogas, un uztaisīt ašo ievārījumu - recepte šeit.

Paldies, ka ieskatījies Pieliekamajā!

Sunday, February 9, 2014

Iesētas lobēlijas, tomāti, kliņģerītes


Juhū, labs darbiņš, kas padarīts! Šodien iesēju: 

  • lobēlijas - trauciņos ar plēvi pa virsu
  • 2 ķirštomātu sēklas, šķirne Vilma
  • nenoturējos, un 2 kliņģerīšu sēklas.
Paldies, ka ieskatījies Pieliekamajā!

Saturday, February 8, 2014

Atnācis puķu sēklu pasūtījums

Ir klāt, ir klāt! Šodien pastā maza, čaukstīga aploksne - klāt mans sēklu pasūtījums!
Dažas sēklu aploksnītes man ir vēl no iepriekšējiem gadiem; šogad pasūtīju tā:
1. Pārbaudīto lobēliju šķirni "Ķeizars Wilhelms". Man vienmēr sanāk.
Ziedu zilums sanāk tāds, kā šai bildē. Sviesta pupiņu recepte šeit.
2. Persiku krāsas kliņģerītes. Šīm būšot tumšas ziedlapiņu apakšas, vēl rakstīts "maigi medus dzeltens viducis". Ilgi izvēlējos starp šīm un starp šķirni "Pink surprise" (var apskatīt šeit), tās apraksts tik skaists: "...unikāla krāsu kombinācija - no lašu aprikozas, pūderrozā, līdz mēnessgaismas dzeltenai". Bet šoreiz mani vilināja tumšās lapiņas.
Kliņģerītes ir vienas no manām mīļākajām puķēm. Man uz balkona (sējot) nekad īsti nesanāk, bet šogad man ir jauns plāns. Es nevis sēšu lielā ķocī, kad arā būs jau silts, bet iesēšu tikai dažas sēkliņas jau kaut kad drīz, lai izlolotu dažus stādus līdz laikam, kad varēs stādīt laukā. Turēsim īkšķus.
3. Pundur-puķuzirņi "Bižū". Arī ar puķu zirņiem man neveicas. Domāju, tiem gribas augt gariem un skaistiem,
kā šai bildē dārzniecībā. Nevis pie dažiem maziem mietiņiem uz mana balkona. Bet man puķuzirņi tik ļoti patīk, ka es mēģināšu atkal. Šoreiz ar punduršķirni, kuras garums būs 40cm. Jau vienreiz šī šķirne man ir bijusi, bet bez īpašiem panākumiem. Neatceros, kā toreiz darīju. Šīgada plāns attiecībā uz puķuzirņiem līdz galam vēl nav izkalts, bet domāju, ka puķuzirņi tiks paši pie sava poda, kuru nedalīs ne ar vienu citu puķi.

Atmodini dārznieku sevī un darbojies man līdzi! Ja negribas sēt, nevajag. Ir tik daudz skaistu un labu dārzniecību, kur varēs nopirkt gatavus skaistus dēstus. Sāksim, protams, ar atraitnītēm, cik vien agri varēs.

* Par šo ierakstu nav saņemta atlīdzība. Impecta Fröhandel ir zviedru ģimenes uzņēmums, kurš ļoti lolo augus-kultūras mantojumus, un izdod Ziemeļvalstu lielāko sēklu katalogu. Tas viss man ļoti patīk.

Paldies, ka ieskatījies Pieliekamajā!

Thursday, February 6, 2014

Dārza darbi

Pirms pāris nedēļām ar lielu prieku atklāju, ka ķirštomātus var sākt sēt februārī.
Urrā, es nodomāju, tikai jāienes iekšā zemes maiss, lai sasilst. Ko es atklāju? Zeme maisā sasalusi. Nu, mīnus grādos, protams, ka sasalusi, bet es par to nebiju padomājusi.
Vakar beidzot pasūtīju lobēliju sēklas. Tagad, kamēr gaidu, jāveic daži sagataves darbi. Šogad tomātus es sēšu uzreiz tukšās piena pakās. Lobēlijas varbūt plastmasas biezpiena trauciņā. Mani sagataves darbi ir tādi:
1. Lai zeme ir istabas temperatūras. Es lietoju ICA i (sirsniņa) eco zemi visam, arī tām sēklām, kur rakstīts, ka jāsēj īpašā sēklu dīgšanas augsnē.
2. Izskalot un sakrāt piena pakas un varbūt kādu citu plastmasas trauciņu (piemēram, lobēlijas man labi sanāk tajos mazajos ķirštomātu trauciņos ar vāciņu).
3. Sākt sevi gatavot faktam, ka visa palodze būs nokrauta ar piena pakām u.c. trauciņiem.

Pagājušogad es iesēju tomātus, lobēlijas un cīnijas 9.martā. Šogad mērķis ir tomātus un lobēlijas iesēt ātrāk.

Šīs bildes - no super ekskursijas vienā Latvijas dārzniecībā.

Paldies, ka ieskatījies Pieliekamajā!

Wednesday, February 5, 2014

Kartupeļu putra

Man patīk kartupeļu putra ar burkāniem. Protams, var taisīt bez.
Sastāvdaļas:
pāris burkāni
kartupeļi (cik grib, vai cik ir mājās)
sviests
piens
malts muskatrieksts (var nelikt)
sāls
pipari

Darba secība:
Nomizo burkānus, sagriež mazākos gabalos un liek vārīties aukstā ūdenī.
Nomizo kartupeļus, sagriež ceturtdaļās (uz pusēm un vēlreiz uz pusēm) un liek pie burkāniem vārīties. Pieber drusciņ sāli. Vāra, kamēr kartupeļi mīksti, minūtes 15-20.
Kad gatavs, nokāš, un uzliek atpakaļ uz mazas uguns.
Ar kartupeļu stampu saspiež kartupeļus un burkānus, liek klāt sviestu un pienu, cik pats grib, visu laiku maisa (lai būtu nedaudz gaisīgāk).
Ja grib, pieliek drusciņ, drusciņ muskatriekstu (viegli pielikt par daudz, un tāda specifiska garša, ko grūti nodzēst).
Pieliek piparus un sāli pēc garšas, un gatavs!

Notes:
Attaisa tunča konservus, klāt biezpienu, un vakariņas gatavas.

Paldies, ka ieskatījies Pieliekamajā!